info@digidog.fi

Mikä Rally-tokossa viehättää?

bjlxzyknxl

Muistan kun ensimmäisen kerran näin rally-toko radan ja minulta kysyttiin, haluanko kokeilla oman koirani kanssa. Kokeilin ja jäin ensimmäisestä kerrasta koukkuun. Rally-tokon idea on yksinkertainen, siinä on joukko kylttejä, joissa jokaisessa on tehtävä suoritettavaksi. Kun tulet koiran kanssa kyltille, suoritat siinä kerrotun tehtävän ja jatkat matkaa seuraavalle kyltille. Alokasluokassa koira on hihnassa, joten paine siitä, että koira karkaa, on poissa.

Miten pääsee alkuun?

Yksi koukuttava asia on varmasti kylttien monipuolisuus. Osa kylteistä on hyvin yksinkertaisia ja helppoja, joiden suorittaminen onnistuu helposti. ”Tuohon minäkin pystyn!”. Kuin huomaamatta kylteissä on myös hieman haastavampia ja ainakin minulla into kantoi yrittämään pikkuhiljaa vaikeampiakin kylttejä. Kun rata alkaa sujua, nousee halu tehdä kyltit vielä hieman paremmin ja täsmällisemmin. Kyltit on helppo printata itsekin Rally-toko yhdistyksen sivuilta ja sieltä löytyy yksityiskohtaiset ohjeet jokaisen kyltin suorittamiseen. Jos koiralla on toko- tai tottistaustaa, alkuun pääsy on helppoa.

Koiralle saa puhua ja auttaa eleillä

Jokainen varmasti kokee rally-tokon eri tavalla, mutta minusta oli tokon jälkeen mukavaa, että koiralle sai puhua ja käyttää myös eleitä. Siinä missä toko on aika armeijamaista, ei eleitä, yksi käsky / liike, rally-tokossa voi elehtiä ja jutella koiralle. Ainakin minusta on luonnollisempaa käyttää koirilleni eleitä puheen tueksi, kuin vain koiraan katsomatta sanoa käsky yhden kerran. Rally-tokossa yksi peruselementti on hyvä seuraaminen, toki väljemmälläkin tyylillä voi liikkua kyltiltä toiselle, mutta tavoite on hyvä seuraaminen. Jos kisaa muissa lajeissa, rally-toko tukee ja vahvistaa suhdetta koiraan haastaen sen tekemään myös liikkeitä tokon / tottiksen perussetin ulkopuolelta.

Kyltit

Kyltit 3-11 ovat erilaisia käännöksiä, 12-15 liikkumista kävellen, juosten, hitaasti, sivusuunnassa. Kyltit 16-19 erilaisia pujotteluja. Kyltit 20-23 eri variaatioita eteen tulemisesta, 24-25 askel kerrallaan kulkemista. Kyltti 26 on yksinkertaisesti ”istu”, kyltissä 27 pinkaistaan juoksuun koiran istuttua. Kyltit 28-31 ovat koiran ympäri kiertämistä koiran ollessa eri asennoissa.

Käännöksissä haastava on käännös vasempaan; kuinka tehdä se ilman, että astuu koiran varpaille? Itse opetan sen omille koirilleni aloittamalla oman liikkeeni hartioista, kääntämällä niitä ensin. Sitten tulee oikea (!) jalka, joka aloittaa käännöksen. Jos koira seuraa oikeassa kohdassa, käännös sujuu kuin tanssi. Jos koira edistää, et pääse kääntymään ja hienovaraiset vihjeesi päätyvät harakoille. Massiivinen mustaterrierini on kuin tiiliseinä, jos se edistää, sen yli on mahdoton kävellä. Pikkuvillakoirilla on helpompi huijata itseään, sillä saan ne kevyellä hihnaohjauksella hidastamaan ja siten oikeaan suuntaan.

Hitaasti liikkuminen on lähes yhtä haastavaa kuin juosten liikkuminen. Kun kulkee hitaasti, huomaa heti, osaako koira oikeasti seurata pitämällä itsenäisesti position vasemman jalkasi vieressä. Juostessa taas huomaa, intoutuuko koira pomppimaan kuin superpallo ja parhaassa tapauksessa kiskomaan hihnaa suussaan riemuissaan uudesta leikistä. Spiraalit ovat minulle (ei koirilleni) haastavia, olen aidosti ihan pyörryksissä, kun olen pujotellut loppuun. Päätäni huimaa ja olen suunnasta ihan sekaisin.

Koiran pyöräytykset eteen sujuvat meillä käsimerkein hyvin, en vain ole keksinyt mitään järkevää käskysanaa siihen, käytän sanaa ”eteen”, missä ei ole mitään järkeä, sillä käytän sitä tottiksessa ja agilityssa tarkoituksessa aidosti ’liiku eteenpäin’. Onneksi koirani ovat joustavia ja näyttävät ymmärtävän eron. Koiran ympärikiertämiset ovat aina hieman haastavia, koirat tuppaavat seuraamaan katseellaan. Kun katse seuraa ohjaajaa, vartalokin tuppaa liikahtamaan sen sijaan, että pysyisi paikoillaan.

Rally-toko on hauskaa ja haastaa kokeilemaan ja tekemään hiukan paremmin asioita, jotka ovat periaatteessa ihan perusjuttuja. Kaikki liikkeet tehdään koiran vieressä, mikään ei ole mahdottoman vaikea koiralle, itse asiassa liikkeet ovat aika helppoja koiralle. Kokeissa olemme sortuneet lähinnä siihen, etten minä erota oikeaa ja vasenta, koirilla ei ole ollut ongelmia. Joten yhä treenailemme lähes viikottain rally-tokoa, se on yksi minun ja koirieni suosikeista.

Teksti Mirja Ovitz / www.digidog.fi